یکی از مهمترین مسایل و دغدغه‌های این روزها در جهان، جلوگیری از نشر و انتقال بیماری کرونا است. براساس گفته پزشکان و متخصصان در سراسر جهان، رعایت بهداشت عمومی و فردی در محیط‌های مختلف و به حداقل رساندن برخورد‌های اجتماعی به جلوگیری از ابتلا به این بیماری کمک می‌کند. پوشاک از آن دسته وسایلی است که به سبب حضور و یا تماس با محیط‌های آلوده، می‌تواند به انواع میکروب‌ها و ویروس‌ها آلوده شود. بنابراین رعایت نکات بهداشتی در این ضمینه بسیار مهم و تاثیرگذار است. استفاده از مواد مختلف شستشوی پارچه و لباس در روش‌های زیر به شما کمک می‌کند میکروب‌ها و ویروس‌ها را از بین برده و از حضور میکروب‌های ناقل بیماری در لباس جلوگیری کنید.

 

شستشوی لباس هنگام شیوع ویروس کرونا

این روزها با شیوع ویروس کرونا، بسیاری از مردم دنیا و ایران سعی می‌کنند در خانه خود بمانند و برخی دیگر باید خارج از خانه، در محل کار خود یا مکان‌های عمومی حضور داشته باشند. از این رو رعایت بهداشت فردی چه در خانه و چه در خارج از خانه به منظور حفظ سلامت توصیه می‌شود.

با این وجود سوالی که ممکن است برای بسیاری از افراد به‌وجود آید این است که آیا ویروس کرونا به لباس‌ها نفوذ می‌کند و لباس‌ها را آلوده به ویروس می‌کند؟ محققان بر این باورند که ویروس کرونا از ۹ تا ۷۲ ساعت روی سطوح باقی می‌ماند. در این صورت توصیه می‌کنیم اگر در محیط‌های شلوغ رفت و آمد دارید، برای بهداشت و حفظ سلامت خود و دیگران تمام لباس‌های خود را کاملاً با آب و صابون بشویید.

لباس مرطوب و رشد و تکثیر باکتری و ویروس

باکتری و بسیاری از ویروس‌ها، به‌خصوص ویروس کرونا به فضای سرد و مرطوب برای رشد و تکثیر علاقه دارند. از این رو در این شرایط توصیه می‌کنیم از پوشیدن لباس‌ مرطوب یا نم‌دار خودداری کنید تا مانع رشد و تکثیر باکتری شوید.

توجه داشته باشید، لباس زیر بهترین شرایط برای رشد و تکثیر باکتری (ویروس نیز مستثنی نیست) است. از این رو حتماً یک بار در روز لباس زیر خود را عوض کنید و آن را به صورت جداگانه با آب داغ یا ولرم و مواد شوینده بشویید تا از بسیاری از عفونت‌ها جلوگیری کنید.

نکاتی درباره شستشوی صحیح لباس‌ها

همانطور که می‌دانید، ویروس کرونا با آب ولرم و ماده شوینده از بین می‌رود. در صورتی که می‌خواهید نگرانی مبتلا شدن به این ویروس را از خود دور کنید، لباس‌های خود را با آب داغ یا ولرم بشویید.

بافت بسیاری از لباس‌ها با دمای بالا و آب داغ از بین می‌رود. از این رو توصیه می‌کنیم این نوع لباس‌ها را با آب ولرم بشویید و حتماً از مواد شوینده مانند مایع لباسشویی HD سافتلن نیز استفاده کنید.

همچنین در صورتی که در آرنج لباس‌تان سرفه یا عطسه می‌کنید، حتماً لباس خود را با آب ولرم و مواد شوینده مناسب بشویید تا مانع رشد و گسترش ویروس در لباستان شوید.

در صورتی که در مکان‌های عمومی بسیار رفت و آمد می‌کنید، لباس خارجی خود را حتماً بشویید و در صورت امکان در بدر ورود به خانه، لباس‌ها را درون کیسه پلاستکی قرار دهید و سپس آن‌ها با آب ولرم و مواد شوینده بشویید.

این نکته پر اهمیت را به یاد داشته باشید: در صورتی که با فرد بیمار در ارتباط هستید، سعی کنید از تماس مستقیم با افراد بپرهیزید و هرگز لباس‌های کثیف‌تان را در کمد قرار ندهید. همچنین پس از شستشوی لباس‌تان، آن را کاملاً خشک کنید.

ضرورت شستشوی حوله

پیش از این گفتیم رطوبت بستر مناسبی برای رشد باکتری و بسیاری از ویروس‌ها است. از این اگر از حوله دست و صورت استفاده می‌کنید، حتماً یک حوله جایگزین خشک داشته باشید و در این روزهایی که باید بیشتر مراقب سلامت خود باشید، ابتدا حوله مرطوب و کثیف خود را بشویید، سپس حوله را خشک کنید.

ویروس کرونا تا چه مدت روی لباس زنده می مانند؟

طبق مراکز کنترل و پیشگیری از بیماری، کورنا ویروس معمولاً از طریق قطرات تنفسی (از فرد آلوده عطسه یا سرفه می شود) منتقل می شود و از طریق لمس اشیاء و لوازمی که فرد آلوده دست زده است بیماری منتقل می شوند. با این حال، ممکن است ساعت ها روی سطوح که شامل لباس هم هست، زنده بماند.

به گفته متخصصان بهداشت عمومی، پوشاک می توانند قطرات تنفسی را نگه دارند، زیرا هر روز از آنها استفاده می کنیم. این ذرات می توانند به مرور زمان خشک شوند و ویروس را غیرفعال کنند. اما این بدان معنا نیست که این اتفاق به سرعت اتفاق می افتد.

آیا انواع خاصی از پارچه ها نسبت به بقیه مستعد ابتلا به ویروس کرونا هستند؟

از آنجا كه اطلاعات و تحقيقات مربوط به COVID-19، بيماري ناشي از كورونا ويروس همچنان در حال تكامل است، تاكنون مطالعات متمركز بر روي آن، ما را در مورد توانايي ماندن ويروس در سطوحی از قبيل مقوا، فولاد، مس و پلاستيك نشان می دهد که ماندن ویروس روی دستگیره های در فضای باز و مناطق پر رفت و آمد زیاد است.

بعضی از ویروس ها می توانند پس از دو یا سه روز بر روی پلاستیک و فولاد ضد زنگ، 24 ساعت روی مقوا و کاغذ و چهار ساعت روی مس فعال بمانند. توجه داشته باشید که برخی از دکمه ها، زیپ ها و سایر سخت افزارهای لباس شما از این مواد ساخته شده است پس نیاز به شستشو و رعایت نکات بهداشتی است.

در چه دمایی باید لباس های خود را بشوییم؟

دستورالعمل های خاصی وجود دارد که باید برای از بین بردن ویروس رعایت کنید. این موارد شامل استفاده از تنظیمات آب گرم در ماشین لباسشویی و زمان مناسب شستشو و گرمای اضافی به لباس در زمان شستشو می باشد.

«چه دمایی برای شستن لباس مناسب است؟»

از چه نوع شوینده ای استفاده کنم؟

برای شتشوی مناسب البسه و پارچه ها و ملحفه های خود از مایعات لباسشویی و پودر لباسشویی ماشینی کامل و درخشان سافتلن می توانید استفاده کنید.

اگر به ماشین دسترسی ندارید، آیا شستشوی دست مؤثر است؟

اگر به ماشین لباشسویی دسترسی ندارید، البسه و پارچه ها و ملحفه های خود را به مدت ده دقیقه پودر لباسشویی دستی سافتلن با دمای حدود 30 تا 40 درجه سانتیگراد شستشو و با آب گرم آبکشی نمائید.

چند بار باید لباس خود را بشویید؟

رعایت نکات بهداشتی یکی از ضروریات مهم در امر مقابله با ویروس کروناست؛ لذا نحوه صحیح شستن و ضدعفونی کردن لباس‌ها در عدم ابتلای فرد و اعضای خانواده به بیماری کرونا مهم و ضروری ارزیابی می‌شود که باید از سوی همه رعایت شود. یکی از نگرانی‌های اصلی افراد نحوه شستن لباس‌هاست؛ در واقع برای عموم مردم این سؤال ایجاد می‌شود که چگونه باید لباس‌ها را شست؟ یا اصلاً ضرورت دارد به محض ورود به خانه، لباس‌ها را تعویض و با مواد شوینده آن‌ها را مورد شست‌وشو قرار داد؟

کارشناسان حوزه بهداشت معتقدند، ویروس کرونا بر روی سطوح پارچه‌ای به مدت ۶ تا ۱۲ ساعت زنده مانده و بعد از گذشت این زمان از بین می‌رود؛ لذا ضرورت دارد حتماً این موضوع را مدنظر قرار دهیم و بدانیم که مدت زمان ۶ تا ۱۲ ساعت زمان بسیار زیادی بوده و ممکن است در این مدت، هم خود و هم افراد خانواده از طریق عدم ضدعفونی و عدم گندزدایی از روی لباس‌ها، به ویروس کرونا مبتلا شویم، پس برای دور ماندن از این خطر لازم است بلافاصله بعد از ورود به خانه لباس‌ها را طبق دستورالعمل‌هایی که در ادامه مورد اشاره قرار می‌گیرد، بشوییم.

بر اساس اطلاعاتی که از سوی کارشناسان حوزه بهداشت و درمان در اختیار رسانه‌ها قرار گرفته، باید افراد در صورت مواجهه با شخصی که علائم شبیه به بیماری کرونا دارد، یا در صورت سفر به مناطق پرخطر مانند بیمارستان‌ها، شهرهای پرخطر و نظیر آن و یا مشاهده هرگونه خون و دیگر ترشحات بر روی لباس، حتماً لباس‌هایشان را با آب گرم شسته و در نور آفتاب یا بر روی شوفاژ خشک کنند و نیز افرادی که با بیماران مبتلا هم‌نشین هستند، باید لباس‌های خود را خارج از منزل ضدعفونی کنند.

همچنین این کارشناسان تأکید می‌کنند برای لباس‌های روزانه و رفت‌وآمدهای معمول، نیازی به شست‌وشوی روزانه لباس‌ها نیست، ولی توصیه می‌شود لباس‌ها در کمد و یا فضایی جداگانه نزدیک در منزل نگهداری شوند.

همانطورکه می‌دانید، ویروس کرونا با آب ولرم و ماده شوینده از بین می‌رود. در صورتی‌که می‌خواهید نگرانی مبتلا شدن به این ویروس را از خود دور کنید، لباس‌های خود را با آب داغ یا ولرم در دمای ۳۰ تا ۴۰ درجه سانتیگراد بشویید و ترجیحاً در مقابل نور آفتاب خشک شوند.

بافت بسیاری از لباس‌ها با دمای بالا و آب داغ از بین می‌رود. از این رو توصیه می‌کنیم این نوع لباس‌ها را با آب ولرم بشویید و حتماً از مواد شوینده نیز استفاده کنید. در صورتی که ماده شوینده قوی به بافت لباس‌تان آسیب می‌رساند، از ماده شوینده ملایم استفاده کنید. برای این منظور مایع لباسشویی جنرال سافتلن توصیه می شود.

همچنین کارشناسان توصیه می‌کنند حتماً در دمای ۶۰ تا ۹۰ درجه سانتی‌گراد، لباس‌ها و ملحفه‌های آلوده‌ فرد بیمار شست‌وشو شود.

نحوه ضدعفونی کردن لباس ها

در پاسخ به این سوال که چگونه لباس را ضدعفونی کنیم باید گفت که نحوه ضدعفونی کردن لباس ها متفاوت است و متناسب با شرایط یا امکانات خود می‌توانید یک یا چند تا از آن‌ها را انجام دهید. امروزه با شیوع بیماری کرونا، اهمیت ضدعفونی کردن لباس ها و نحوه‌ی صحیح انجام آن بیش از پیش است. به همین منظور در ادامه راه‌های ضدعفونی کردن لباس ها با مواد مختلفی را که خاصیت ضدعفونی کنندگی دارند؛ به همراه نحوه‌ انجام آن‌ها توضیح می‌دهیم.

روش‌های ضدعفونی کردن لباس

در زیر به چند روش کاربردی ضدعفونی کردن لباس‌ها اشاره کنیم:

ضدعفونی کردن لباس ها به کمک مایع ضدعفونی کننده

امروزه نوع جدیدی از ضدعفونی کننده‌ها تولید می‌شوند که با سفیدکننده‌ها و وایتکس متفاوتند. این ضدعفونی کننده‌ها برخلاف وایتکس، خاصیت رنگ‌بری ندارند. بنابراین اگر طبق بروشور ماشین لباس‌شویی، امکان استفاده از این ضدعفونی کننده را داشتید، می‌توانید با شستن لباس‌ها به کمک مایع ضدعفونی کننده، آن‌ها را ضدعفونی کنید. برای انجام این کار کافی است این مایع را در قسمتی از محفظه مواد شوینده بریزید که مخصوص شستشو اولیه است و قسمت مربوط به شستشوی اصلی لباس‌ها را با مایع شوینده عادی پر کنید. اکنون ماشین لباس‌شویی خود را با برنامه شستشوی اصلی به همراه شستشوی اولیه راه اندازی کنید.

توجه کنید که برای ضدعفونی کردن لباس ها بهتر است دمای شستشو را روی بالاترین درجه تنظیم کنید. با بررسی برچسب راهنمای لباس می‌توانید از دما وشرایط مناسب شستشو آن اطلاع پیدا کنید. معمولا برای لباس‌ها‌ی سفید دمای 60 – 90 درجه و برای لباس‌های رنگی 30 – 40 درجه مناسب است هر چند این دما به جنس لباس نیز بستگی دارد. همچنین در صورتی که ماشین لباس‌شویی شما برنامه یا محفظه شستشو اولیه را نداشت می‌توانید مایع ضدعفونی کننده را رقیق کرده و به صورت دستی روی لباس‌ها بریزید.

ضدعفونی کردن لباس ها به کمک محلول بوراکس و هیدروژن پراکسید

اگر مایع ضدعفونی کننده ندارید یا مایل به استفاده از آن‌ها برای ضدعفونی کردن لباس ها نیستید، می‌توانید از محلول هیدروژن پراکسید یا همان آب اکسیژنه با بوراکس استفاده کنید. برای تهیه این محلول، یک فنجان بورکس را با چهار فنجان آب اکسیژنه ترکیب کیند و در محفظه لباس‌شویی بریزید. پس از ضدعفونی شدن لباس‌ها با این محلول، آن‌ها را به روش معمول شستشو دهید. در صورتی که از استفاده این محلول در ماشین لباس‌شویی مطمئن نیستید، لباس‌ها را خارج از ماشین ضدعفونی کرده و پس از آبکشی در ماشین بریزید.

همچنین به دلیل قدرت بالای این محلول ضدعفونی کننده در استفاده از این محلول برای لباس‌های تیره احتیاط کنید.

ضدعفونی کردن لباس ها به کمک خیساندن آن‌ها در مایع ضدعفونی کننده

نحوه ضدعفونی کردن لباس ها در مایع ضدعفونی کننده به این گونه است که باید آن‌ها را در محلول رقیق شده ضدعفونی کننده بخیسانید. خیساندن لباس‌های معمولی 15 دقیقه و لباس‌های افراد بیمار 30 دقیقه در این محلول آن‌ها را ضدعفونی می‌کند. دقت کنید که ماندن لباس‌ها بیشتر از این زمان می‌تواند موجب آسیب به بافت آن‌ها شود. همچنین شستشوی لباس‌ها را می‌توانید قبل یا بعد از ضدعفونی کردن آن‌ها انجام دهید.

ضدعفونی کردن لباس ها با استفاده از سرکه

ضدعفونی کردن لباس با سرکه به دلیل ویژگی سفید کنندگی و طبیعی بودن آن بسیار رواج پیدا کرده است. برای استفاده از این مایع، بهتر است از سرکه سفید تقطیر شده به جای سرکه سیب استفاده کنید. دلیل استفاده از این نوع سرکه این است که تانین در آن وجود ندارد و باعث ایجاد لکه نمی‌شود. همچنین اسید استیکی که در این سرکه وجود دارد بسیار خفیف است و به پارچه آسیب نمی‌رساند.

نحوه ضدعفونی کردن لباس ها با سرکه به این گونه است که ماشین لباس‌شویی را در حالت آب گرم قرار داده و یک و نیم فنجان سرکه را به آن اضافه می‌کنیم. در صورت استفاده از مواد شوینده خانگی، بهتر است آن‌ها را با هم مخلوط نکنید و تنها قبل از شست وشو لباس‌ها را در سرکه قرار داده و بگذارید به مدت 20 دقیقه خیس بخورد.

علاوه بر ضدعفونی کردن، از سرکه می‌توان در موارد دیگری مانند روشن و سفید کنندگی لباس، از بین بردن بوی بد، نرم کنندگی و … استفاده کرد.

ضدعفونی کردن لباس ها هنگام خشک کردن به کمک آفتاب

ضدعفونی کردن لباس ها را توان از طریق خشک کردن آن‌ها زیر نور آفتاب نیز انجام داد. این روش که ازگذشته و در سبک زندگی سنتی استفاده شده، کاملا اثبات شده است. نور فرا بنفش خورشید تا حدودی می‌تواند به ضدعفونی کردن لباس ها از طریق کاهش باکتری‌های روی لباس کمک کند. خشک کرد لباس‌ها در زیر نور آفتاب یکی از ساده ترین و موثر ترین راه‌های ضدعفونی کردن لباس است. این روش به خصوص برای لباس‌های زیر، حوله و ملحفه کاربردی است. برای اثربخش بودن این روش، لباس‌ها باید حداقل 30 ذقیقه زیر تابش نور خورشید قرار بگیرند.

امروزه با گسترش شهر نشینی و تغییر سبک زندگی ممکن است خیلی‌ها این امکان را نداشته باشند. برای حل این موضوع می‌توان از حرارت بالای دستگاه خشک کن به جای تابش نور آفتاب استفاده کرد. زیرا حرارت و دمای بالا دشمن ثابت شده ویروس‌ها و میکروب‌ها است.

ضدعفونی کردن لباس ها با استفاده از اتو کردن

همان طور که گفتیم، حرارت دشمن میکروب‌ها و ویروس‌ها است. بنابراین اتو کشی لباس نیز موجب ضدعفونی کردن لباس می‌شود. مزیت دیگر این روش این است که آسیب کمتری به بافت پارچه وارد می‌کند.

 

گردآوری:

 ریحانه حسینی، کارشناس توسعه برند سافتلن

مطالب مرتبط
نظر بدهید